fbpx

Què és un Guia de Muntanya?

El Guia de Muntanya, abans de res, és un alpinista amb una llarga carrera a la muntanya. Tota aquesta experiència acumulada com a aficionat és la que li proporciona una base sòlida per encarar amb èxit la formació com a Guia professional. Un Guia de Muntanya és un professional que organitza, acompanya, ensenya i es fa càrrec de la seguretat durant l’activitat a la muntanya. És una feina exigent, cal estar en forma, informat, reciclat amb les últimes tècniques i avenços tècnics. Cal avaluar i gestionar constantment els riscos en un medi molt canviant i complex. Cal tenir una actitud pedagògica i compartir el coneixement. Cal ser empàtic, gestionar els dubtes i les pors, saber motivar i compartir les alegries. Però sobretot, cal estimar la professió, cal sentir passió per allò que es fa.

Les seves eines de treball són un piolet, les cordes, una motxilla, unes botes, uns esquis, uns mosquetons i uns grampons, sense oblidar-nos d’una ment activa i atenta i un cos en forma i entrenat.

L’oficina d’un Guia és una glacera, una aresta, una paret d’escalada, una cascada de gel,  un sender, un rocòdrom, una via ferrata, un cim o una estació d’esquí. En resum, qualsevol muntanya del món, des dels Pirineus a l’Himàlaia o els Andes, els Alps o el Pol Nord.

El Guia és dels pocs professional que quan no treballa desitja anar a l’oficina.

Quina és l’actitut d’un Guia de Muntanya?

Un Guia de Muntanya, seguint el Codi deontològic de la professió, posarà tots els seus recursos i coneixement per assegurar l’èxit de l’activitat per a la que ha estat contractat. Planificarà i tindrà cura de tots els detalls, assumirà la responsabilitat que comporta la seva feina i gestionarà els riscos sobre el terreny. Vetllarà pel  benestar del client, fent-lo protagonista, empoderant-lo i compartint el seu coneixement. En definitiva, un Guia vetllarà pels seus clients i es convertirà en un amic amb qui confiar.

Quina titulació i formació té un Guia de Muntanya?

A l’Estat espanyol, només el Tècnic Esportiu i el Tècnic Esportiu Superior en Alta Muntanya són Guies de Muntanya.

La formació està regulada per Ministerio de de Educación, Cultura y Deporte, com a formació professional de règim especial, de Grau Mig i Grau Superior.

Per accedir a la formació, has de superar dues proves d’accés, on demostrar les teves aptituds físiques i tècniques en orientació, resistència, escalada en roca, en gel, alpinisme i esquí. A més, per accedir al Grau Superior has de presentar un Currículum Esportiu. La formació consta de 1855 hores i per acabar, cal presentar un projecte davant el tribunal.

De mitja, un aspirant a Guia de Muntanya pot invertir 3 anys en completar el Grau Mig i obtenir el títol de Tècnic Esportiu en Alta Muntanya i 2 anys més per al Grau superior. Un cop acabada tota la formació, obtindrà el Títol de Tècnic Esportiu Superior en Alta Muntanya.

La formació està reconeguda i homologada a nivell mundial per la UIAGM/IFMGA, associació que agrupa tots els guies de muntanya del món i garanteix la correcta formació i preparació de tots els seus membres.

Que és un Guía Acompanyant de Muntanya?

El Guía Acompanyant és un muntanyenc, que s’ha format i entrenat per convertir-se en professional. La formació contempla unes proves d’accés i 2 cursos, amb un total de 1260 hores, que condueixen a l’obtenció del títol de Tècnic Esportiu en Mitja Muntanya.

Aquest títol està reconegut a nivell internacional sota les sigles UIMLA, que és l’organisme que agrupa tots els Guies Acompanyants, o Mountain Leaders, vetllant per la qualitat i garantint els estàndards de la formació.

La feina d’un Guia Acompanyant consisteix en guiar grups o persones per les muntanyes del món, on no es requereixin tècniques d’alpinisme. Així, no pot guiar en glaceres, neus perpetues o allà on calgui utilitzar cordes, però pot guiar en trekkings a gran alçada i utilitzar raquetes de neu.