fbpx

Canal amagada + sabat al Cadí

Aprofitant les curioses condicions d’aquest hivern, i fugint de l’important nevada d’aquest divendres a l’Aran, vam quedar amb la Consol i el Maurici per anar al Cadí. M’havía trucat la Consol per a tornar-li el “regal de muntanya” que li va fer el Maurici l’any passat i que ens va dur a fer una llarga ascensió de la Canal central dels Encantats a St Maurici.

Aquest cop, els vaig proposar la combinació Amagada + Sàbat al sector de l’Ordiguer del Cadí.

7 del matí ens trobem a Estana, una preciosa lluna plena ens ilumina el camí cap a Prat de Cadí. El bosc sense neu ens facilita l’aproximació, tot iq ue cal anar amb molt de compte per les constants i traidores clapes de gel.

En 1 hora i mitja sortim del bosc i gaudim de les vistes de la cara nord del cadí des de Prat de cadí, un indret únic i especial. Des d’aquí i ja amb llum de dia podem distingir perfectament les parets i canals que han fet la delícia d’escaladros, excursionistes i pirineistes de tots els temps. A primer cop d’ull tot sembla molt sec, poca neu, ressalts amb poc gel i ben nets de neu….i com que no podem veure la canal Amagada, ens queda una mica de misteri en saber com estarà.

Prat de Cadí

Comencem a caminar i en 30′ estem al peu de la canal, ens encordem i cap amunt. Anem fent zigazagues per la canal, sempre sobre neu, a estones crosta, a estones sucre i a estones dura. Arribats al forat que ens ha de dur, amb un ràpel de 20m, a desembocar a la canal Sàbat, estem contents per haver estat protegits del fort vent que s’intueix a les orientacions NW.

canal amagada

Ens despengem cap a l’altra banda des d’una reunió de 2 claus i un màllon i se’ns acaba la sort, el vent ens arreplega de ple i notem ràpidament que la temperatura és molt freda. Les mans es queixen i cal moure’s. Justament aquest és el tram que ens obliga a moure’ns més lents, una curta però exposada travessía per caure de ple dins la canal Sàbat, des d’on ja podem començar a pujar, movent-nos amb ganes i constància per entrar en calor.

Ràpel cap a la sàbat

Des d’aquí fins dalt ja només cal mantenir el ritme, superar un parell de ressalts amb poca neu i un flanqueig panoràmic abans de la carena. la poca neu present ens facilita una sortida ben fàcil a la cornisa, 4 hores després de sortir de Prat de Cadí.

Al flanqueig panoràmic

Acabem de pujar al Puig de la Canal de Cristall 2.583, fem un mos contemplant la magnífica vista del Pedraforca, la serra del Verd, la serra d’Ensija, el Port del Compte, Montserrat….i encarem la baixada perqué fa un aire gelat que no ens deixa relaxar-nos.

Ens endinsem a la canal de Cristall i excepte per uns passos una mica secs i exposats a la part baixa el descens és fàcil i ràpid sobre neu crosta, sucre i dura.

descens per la Canal de cristall

Arribats a Prat de cadí, ens traiem el crampons i els arnesos, fem un mos i desfem el cami cap a Estana. Aquest cop el camí ens sorprén i sembla que hi ha molt mñes gel que al matí. Unes quantes relliscades i una bona estona de patir mes tard arribem als cotxes.